Zijn light en zero producten echt slecht voor je?

Light of zero wil niet betekenen dat dit beter is dan suikerhoudende dranken. Er zijn de laatste tijd heel veel zero producten op de markt en nu denkt men ‘nul calorieën, dus nul gevolgen’. Hier zit men echter fout (helaas). 

Light, zero en andere ‘natuurlijk gearomatiseerde’ dranken lijken gezonder dan de calorierijke alternatieven, maar in veel gevallen is dit helemaal niet zo. Soms is het zelfs beter om calorierijke dranken met suikers te drinken. Waar moet je op letten? Naast de calorieën op het etiket zijn er een paar ingrediënten die echt niet goed voor je zijn:

Stevia

Ja, we weten dat het een ‘natuurlijk’ product is omdat het van een plant komt, maar het was nooit bedoeld om zulke grote hoeveelheden hiervan te nemen. Producten die Stevia bevatten worden vaak geroemd omdat ze weinig suiker bevatte, maar toch lekker zoet zijn. Stevia is 30 keer zoeter dan gewone witte suiker. Het nadeel hiervan is, is dat zelfs een kleine hoeveelheid ervoor kan zorgen dat je last van een opgeblazen gevoel krijgt, last krijgt van misselijkheid en je vaker naar de wc moet. 

Sucralose

Dit is een van die kunstmatige zoetstoffen waarvan iedereen weet dat het slecht is. Het is een belangrijk ingrediënt bij frisdranken en zorgt ervoor dat mensen juist verlangen naar suiker en kan zorgen voor gewichtstoename. Het ‘verstopt’ zich echter niet alleen in frisdranken, maar tegenwoordig ook in sportdranken, ijsthee en water met prik. 

Kunstmatige kleurstoffen

Vele dranken maken gebruik van kunstmatige kleurstoffen om de dranken aantrekkelijk te maken. Dit is uiteraard niet goed voor je! Let hier dan ook goed op.

Aspartaam

Deze zoetstof bevindt zich in vele light en zero frisdranken, maar ook in de ‘gezondere dranken’. Drink je veel water met prik? Dan loop je het risico dat hier ook veel aspartaam in zit. 

Gezonde dranken

Natuurlijk zijn er dranken zonder calorieën die gezond zijn, wij adviseren: 

  • Water met een smaakje, zoals bijvoorbeeld komkommer water;
  • Thee;
  • Bruisend water (kan ook met een smaakje zijn);

Wanneer je water ‘te saai’ vindt probeer dan een smaakje te vinden die jij lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan komkommer of kokoswater!

Light en zero producten zijn dus niet altijd goed voor je. Let daarom altijd goed op wat je drinkt! Heb je hier nog meer vragen over? Neem dan hier contact met ons op. Meer handige weetjes, tips of wil je ons een vraag stellen via social media. Volg ons dan op Facebook en/of Instagram!  

0
bevroren groenten en fruit gezonderwaarom kom ik aan terwijl ik train