google-site-verification=w4Br7GQUd0NdM5yhAFDOOmyGz4weRTNFeQAcxsC10jc

Wat betekent het als mijn gezicht rood wordt tijdens het sporten?

Een rood gezicht krijgen tijdens het sporten is voor sommige mensen net zo normaal als zweten. In de meeste gevallen is een rood gezicht na het sporten volkomen normaal en geen reden tot paniek.

De tijd die het duurt voordat je gezicht weer normaal is verschilt per persoon. Factoren zoals bijvoorbeeld fitnessniveau en de intensiteit van je oefening hebben ook invloed op het roodheidsniveau. 

Inspanning en circulatie

Wanneer je begint met sporten vinden er veel veranderingen plaats in je lichaam. Je ademt sneller en je longen werken harder om de bloedbaan meer zuurstof te voorzien. Je hartslag stijgt naarmate je hart harder werkt om de bloedtoevoer naar de spieren die actief zijn te verhogen. Vervolgens verwijden je kleine bloedvaten en haarvaten om de zuurstof aan de spieren te leveren en ‘afval’ te verwijderen. Deze verwijding heet vasodilatatie en dit zorgt ervoor dat je gezicht rood wordt, omdat er meer bloed wordt vervoerd door de haarvaten onder je huid. 

Warmteafvoer door vasodilatatie

rood

Terwijl je traint stijgt je lichaamstemperatuur. De verwijde bloedvaten voeren een verhoogde bloedtoevoer naar je huid, waar het vervolgens warmte uitstraalt om te voorkomen dat je oververhit raakt. Je zweet ook om af te koelen. 

Beide factoren kunnen leiden tot een rood gezicht. Je kunt vervolgens ook verwachten dat je gezicht roder wordt tijdens het sporten bij warm weer dan bij koud weer. Wanneer een rood gezicht wordt gecombineerd met duizeligheid, misselijkheid of vermoeidheid kan dit te wijten zijn aan andere redenen en moet je direct stoppen met sporten. 

Andere oorzaken van roodheid

Een rood gezicht tijdens het sporten kan voor veel mensen normaal zijn, maar als het gepaard gaat met een droge mond, dorst en duizeligheid kan dit een teken zijn van uitdroging. Dit kan leiden tot een hyperthermie, ook wel hitteberoerte genoemd, wat een ernstig probleem is. 

Symptomen van hyperthermie kunnen een rood gezicht zijn, duizeligheid, misselijkheid, snelle ademhaling, braken en een snelle hartslag. Als je rode gezicht gepaard gaat met deze symptomen of met een licht gevoel in het hoofd, hartkloppingen of moeilijkheden met ademhaling moet je een arts raadplegen. 

Hoe zorg je ervoor dat je rode gezicht afneemt?

Hoewel het vrijwel niet mogelijk is om je rode gezicht tegen te gaan wanneer je sport zijn er wel maatregelen die je kunt treffen om de roodheid te minimaliseren. Drink veel water om jezelf gehydrateerd te houden tijdens het sporten en train in een koele omgeving. Als je buitensport vermijd dan, vooral in de zomer, het midden van de dag omdat het laag houden van je lichaamstemperatuur ervoor zorgt dat je de roodheid minimaliseert. Draag loszittende kleding en verminder de intensiteit van je training om de roodheid te verminderen. 

Mocht je nou nog meer vragen hebben. Neem dan hier contact met ons op! Meer tips & tricks? Volg ons via Facebook!

0
tips