google-site-verification=w4Br7GQUd0NdM5yhAFDOOmyGz4weRTNFeQAcxsC10jc

Waarom kom ik aan terwijl ik train?

Je hebt je training routine opgevoerd, een paar dagen in de week flink gezweet en goed gelet op je eten. Je bent voor je gevoel lekker bezig, maar vervolgens stap je op de weegschaal en denk je ‘huh, hoe dan?!

Luister goed: je bent niet de enige. Er zijn een aantal factoren die een rol spelen als het gaat om gewichtsverlies. in deze blog vind je een aantal redenen waarom je mogelijk niet de resultaten ziet die je wilt.

Je hecht veel waarde aan de weegschaal

Er zijn verschillende redenen waarom je het cijfer op de weegschaal niet heel erg moet vinden. Er zijn dagen dat je anders eet en drink, meer zweet vanwege de training die hebt uitgevoerd of de temperatuur buiten. Het gewicht de schaal kan vanwege verschillende redenen afwijken van wat jij dacht. 

Kijk dus eens verder dan je weegschaal en bedenk je wat je training routine heeft gegeven. 

Heb je inmiddels meer energie? Past je nieuwe broek je nu wel en voel je je beter wanneer je de boodschappen naar binnen tilt? Dit zijn namelijk allemaal voordelen van het fitnessen, die vervolgens belangrijker zijn dan 1 of 2 kilo lichter zijn. Dit zou jouw drijfveer moeten zijn en jou gemotiveerd moeten houden. 

Je neemt meer calorieën tot je dan dat je verbrandt. 

Het is heel gebruikelijk dat je meer wilt eten als je hebt getraind. Het blijkt zelfs dat mensen minder gewicht verliezen dan verwacht door de hoeveelheid eetlust ze krijgen door het trainen. Als je start met sporten begint je lichaam calorieën te verbanden en wanneer dit gebeurd wil je lichaam dit compenseren door meer calorieën binnen te krijgen. 

Ook overschatten mensen vaak hoeveel calorieën ze verbranden tijdens hun training. Hierdoor is het vaak verstandig om in een boekje of een excel sheet bij te houden hoeveel je verbrandt tijdens het trainen en hoeveel je eet. Hier zijn ook verschillende apps voor. Zo kun je goed controleren of je niet teveel eet.

Het kan zijn dat je een medische aandoening hebt

Als je echt goed hebt getraind, goed op je eten hebt gelet, voldoende hebt geslapen maar merkt dat je gewicht nog steeds oploopt is het wellicht verstandig om langs een dokter te gaan. Schildklierproblemen en bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je aankomt. Hoeveel tijd je ook besteed aan sporten of gezond eten. 

Het eten voor en na je training is niet de juiste

Naarmate je eetlust toeneemt door meer calorieën te verbranden is het gemakkelijk om te kiezen voor bewerkte voedingsmiddelen en kant en klaar voedsel die suikers bevatten. Maar in plaats om je honger te vullen met snoep en chips kun je beter gezonde snacks nemen, zoals fruit, groente en gezonde vetten. 

Hoewel het vaak nuttig is om na een training iets te eten, is het niet zo dat je per se iets moet eten. Je krijgt vaak te veel calorieën binnen omdat je na een training alweer binnen 30 tot 60 minuten een snack neemt. 

Je eet teveel eiwitten of koolhydraten

Marathonlopers moeten misschien voor de grote dag veel koolhydraten eten, maar als jouw trainingen minder dan een uur duren hoef je niet per se je koolhydraten op te vullen, net zoals je eiwitten. Mensen praten vaak over eiwitten omdat het heel belangrijk is, maar als je teveel neemt zul je aankomen omdat het extra calorieën zijn. 

Je drinkt niet genoeg water

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Water is super belangrijk, ook in dit geval. Het drinken van water zorgt er namelijk voor dat je voller raakt waardoor je ook weer minder hoeft te eten. 

Je gebruikt geen gewichten

Cardio training verhoogt je metabolisme, waardoor je meer honger krijgt. Krachttraining biedt een sterke manier om dat tegen te gaan. Bovendien verbrand je meer calorieën in rust als je spieren groeien door gewichten te heffen. Het heffen van gewichten zorgt dus voor minder eetlust dan bij cardio, maar het verhoogt ook nog eens de ruststofwisseling door de spiermassa op te bouwen. 

Heb je hier nou meer vragen over. Neem dan hier contact met ons op. Volg ons op Facebook voor meer tips en tricks!

0
momentenmultivitamines training