google-site-verification=w4Br7GQUd0NdM5yhAFDOOmyGz4weRTNFeQAcxsC10jc

Waarom is een cardiotraining belangrijk?

We doen het waarschijnlijk allemaal wel: cardiotraining. Maar weet jij eigenlijk waarom cardiotraining goed is om toe te voegen in jouw sportroutine?

Waarom cardiotraining?

Wanneer men praat over fitness gaan de gesprekken meestal over de voordelen van krachttraining  boven cardio. Aangezien men denkt dat je door de krachttraining makkelijker gewicht verliest dan wanneer je aan cardio doet. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat je krachttraining leuker vindt dan cardio en het dus minder doet. 

Maar cardio omvat juist alles dat je hart en ademhalingssnelheid verhoogt. Of je nu loopt, rent, fietst, op een home trainer zit of touwtjespringt, al deze soorten bewegingen vallen onder cardio training. Er zijn  hier heel veel voordelen van, waaronder het vergroten van het uithoudingsvermogen, het afweren van ziekten, het verminderen van gezondheidsrisico’s en het verbeteren van je humeur en fitheid. 

Combinatie van cardio en kracht

Houd er echter wel rekening mee dat hoewel cardio heel erg goed voor je is, dit niet je enige training zou moeten zijn. Aangezien dit niet je spierkracht verhoogd of bijvoorbeeld een preventie is tegen blessures, hiervoor zou je wel echt krachttraining moeten blijven doen. Vind daarom de juiste combinatie tussen cardio en krachttraining. 

Weet welke cardio trainingen er zijn

Als je eenmaal een training hebt gevonden die je bevalt moet je nu nog bedenken wat de lengte en intensiteit van je training zal zijn. Net als bij krachttraining is het handig om te weten welke soorten cardiotraining er zijn en hoe deze je voortgang kan beïnvloeden wanneer je ze in je trainingsschema verwerkt. Hieronder vind je drie soorten cardiotrainingen die goed voor je zijn om in je schema toe te passen.

  • Steady State

Steady State cardiotraining omvat het verhogen van de hartslag en het handhaven van een gewenst intensiteitsniveau voor een langere periode. De intensiteit en duur die je kiest zijn gebaseerd op jouw fitnessniveau en doelen.

Als je bijvoorbeeld een Steady State training begint kun je ervoor kiezen om 20 minuten op de loopband te lopen in een comfortabel, maar uitdagend tempo met behulp van snelheid en/of een helling. Om jezelf vervolgens verder uit te dagen zou je ervoor kunnen kiezen om de intensiteit te verhogen en de duur te behouden of de intensiteit hetzelfde te houden en de duur te verlengen. 

Houd er wel rekening dat wanneer snel afvallen jouw doel is, het gebruik van Steady State als primaire cardiotraining, wellicht niet de beste training voor je  is aangezien het langer duurt dan bij andere cardiotrainingen.

  • Intervaltraining

Intervaltraining houdt in dat afwisselend hoge intensiteiten en lage intensiteiten gedurende de training worden afgewisseld. Net als bij de Steady State training moet je er voor zorgen dat de intervaltraining gebaseerd is op jouw fitnessniveau en doelen. 

Een voorbeeld van een intervaltraining is bijvoorbeeld een training van twintig minuten op de loopband waarin je 1 minuut heel hard werkt, zodat je zwaar ademt, en vervolgens 3 minuten gemiddeld hard werkt zodat je weer terug op adem komt. Naarmate jouw niveau verbeter kan je de verhoudingen aanpassen en ga je bijvoorbeeld 2 minuten heel hard werken en 2 minuten weer gemiddeld. Intervaltrainingen zijn een goede manier om jouw trainingen fris te houden. 

Hoeveelheid, tijd en inspanning

Hoewel intervaltrainingen meer calorieën zouden moeten verbranden, moet je wel goed letten op de hoeveelheid tijd en het inspanningsniveau van je herstel in vergelijking met de tijd dat je ‘heel hard werkt’. Wanneer je namelijk te lang hersteltijd neemt en hierdoor minder tijd tot het maximale gaat kan dit ervoor zorgen dat je uiteindelijk minder calorieën verbrandt dan gepland. 

  • HIIT-training

HIIT staat voor cardiotraining met hoge intensiteit en is een vorm van intervaltraining. Het is belangrijk om HIIT te onderscheiden van andere intervaltrainingen vanwege de aandacht die het tegenwoordig krijgt als ‘koning’ van de cardio. Een HIIT training omvat korte work-outs en hoge intensiteiten met voldoende herstel alvorens je de work-out weer hervat. 

Laten we als voorbeeld weer even de training van 20 minuten op de loopband gebruiken. 

In plaats van 1 minuut hard werken gevolgd door 3 minuten van herstel moet je nu 1 minuut helemaal ‘tot het gaatje’ gaan en vervolgens herstellen tot je weer goed op ademhaling bent en vervolgens dit weer herhalen. Het harde werken zou ervoor moeten zorgen dat je uit vermoeidheid nog maar één woord kunt zeggen. 

De HIIT-training is een hele goede manier om jouw conditie te verbeteren en calorieën te verbranden in een korte periode. Let er echter wel op dat teveel HIIT training niet zo zeer goed voor je is. Zorg ervoor, wanneer je de training goed hebt uitgevoerd, dat je minimaal een hersteltijd neemt van 24-48 uur tot aan de volgende training. 

Conclusie

Het is dus uiteindelijk niet zo dat de ene cardiotraining beter voor je is dan de ander. Elke training zou in jouw schema verwerkt kunnen worden. Mocht je vragen hebben over hoe je deze trainingen in jouw schema toe kunt passen, neem dan hier contact met ons op. 

0
rustperiodeverbeter je je grip