google-site-verification=w4Br7GQUd0NdM5yhAFDOOmyGz4weRTNFeQAcxsC10jc

Ja, je moet anders trainen naarmate je ouder wordt!

Is dit herkenbaar: voor en na het sporten stretch je eigenlijk helemaal niet, een cooling down is veelste veel moeite en denk maar niet dat ik genoeg pauzes neem tijdens het sporten…. Dan is dit het moment dat ik jou ga vertellen dat je anders moet gaan trainen naarmate je ouder wordt! 

Indien je fitter wilt worden en weer ‘in shape’ wilt komen dan is het vrijwel onmogelijk om deze voordelen te negeren: een snellere hersteltijd, minder spierpijn na een training, een vermindering op blessures en meer flexibiliteit. Om er maar even een paar te noemen… Zeker als we ouder worden!

Maar stretchen en een cooling down deed ik nog steeds niet…

Telkens als ik dat feit tegen een vriend die iets ouder was dan ikzelf vertelde, kreeg ik gewoon een veelbetekenende blik. “Wacht maar tot je 30 wordt”, zei hij dan. Plotseling kun je minder terugveren van een zware training, zeiden ze me. Wanneer je twintiger bent kun je keihard trainen en de volgende dag opstaan zonder dat je eigenlijk het gevoel hebt dat je wat hebt gedaan die dag ervoor. Maar wanneer je 30 wordt zal het stretchen en de cooling down steeds belangrijker worden voor jouw lichaam. Zeker als je niet wilt wakker worden met ontzettend veel spierpijn! 

Wanneer je twintiger bent, geef ook ik toe dat ik zelfvoldaan grijnsde bij deze waarschuwingen. Maar toen stond ik binnen een spuwafstand van 30 en begon ik bang te worden voor de dag daarna en dan vooral de blessures en de ondraaglijke spierpijnen.

As We Get Older

Naarmate je ouder wordt, wordt je lichaam minder veerkrachtig en herstelt het langzamer. Het verouderingsproces begint op cellulair niveau en je lichaam is niet zo efficiënt in het herstellen van beschadigde weefsels. Erger nog: alle kleine verwondingen die je eerder in je leven hebt gehad, beginnen toe te nemen en zorgen voor compensatie problemen.

Het gaat meer om het versterken van je zwakke spieren en het creëren van een goede spierrekrutering (dat wil zeggen: ervoor zorgen dat je de juiste spieren en de juiste soorten spieren op het juiste moment gebruikt). Dus als je een push-up doet en je schouders nemen al het werk over, dan moet je werken aan het rekruteren van de juiste spieren in de juiste volgorde. Dit helpt eventuele spier onevenwichtigheden te minimaliseren, wat belangrijk is omdat spier onevenwichtigheden kunnen leiden tot overbelastingsblessures, inflexibiliteit en andere problemen.

Hoewel verschillende mensen verschillende spier onevenwichtigheden hebben, gebaseerd op factoren zoals hun houding en eerdere blessures, zijn sommige blessures vrijwel universeel. De meeste mensen hebben de neiging om anterieure dominant te zijn. En hebben zwakkere posterieure spieren dan anterieure spieren. Simpel gezegd, dat betekent dat de spieren aan de voorkant van je lichaam sterker zijn dan die aan je achterkant. Je weet zeker dat je dit hebt als je de neiging hebt om een ​​schuin naar voren geplaatste houding te hebben. Ik vertel mensen dat ze zich moeten concentreren op het versterken van de triceps, onderrug, bilspieren en hamstrings.

Een andere aanwijzing dat er iets mis is, is of je knieën naar binnen zijn gekanteld, wat duidt op zwakte in de gluteus medius-spieren – de spieren die over elke heup zitten. De oplossing: zij-liggende heupabductie, clam-oefeningen, zijplanken en squats met één been.

Time for a personal trainer?

Het kan de moeite waard zijn om met een personal trainer samen te werken om je te helpen die zwakke plekken te herkennen en te corrigeren.

Gelukkig is het niet allemaal slecht nieuws. Na ongeveer 30 jaar heb je een sterker spiergeheugen en spier rijpheid. Deze twee dingen zijn gunstig omdat het betekent dat je weerstandstraining voor minder tijd of met een lagere intensiteit kunt trainen en dat je lichaam eerder resultaten zou moeten laten zien. Bovendien, aangezien je jouw lichaam beter kent, zul je waarschijnlijk meer in contact komen met bepaalde bewegingen en spieren; het zal gemakkelijker zijn om op te merken of iets niet goed voelt en het vervolgens corrigeren, zodat je je wat minder op de vorm kunt concentreren.

Grotere voordelen door minder te bewegen? Daar kan ik naar uitkijken!

0
gezond brein deel 3over-training