Last van een opgezette buik?

Vaak last van een opgezette buik? Dat is niet goed! Behalve het feit dat we allemaal graag een platte buik hebben, is een opgezette buik vaak ook pijnlijk en vermoeiend. Rede genoeg om op onderzoek te gaan of je er wat aan kunt doen. Er zijn verschillende redenen waarom je een opgezette buik kunt hebben. Wat is de oorzaak van jouw opgezette buik?

Je eet te snel

Hoe sneller je eet, hoe meer lucht je naar binnen hapt. En zeker als je koolzuurhoudende dranken erbij drinkt is de kans dat de lucht in de darmen terecht komt. Dit geeft je een opgeblazen gevoel. Als je snel eet, eet je vaak ook teveel. Het duurt namelijk 20 minuten voordat het lichaam aan gaat geven dat je buik te vol zit. Doordat je snel eet komt dit signaal te laat door en zit je buik veel te vol.

Constipatie

Iedereen is weleens een beetje onregelmatig met de stoelgang en dit kan je een opgeblazen gevoel geven. Sommige voeding veroorzaakt constipatie. Te weinig drinken, plotselinge aanpassingen in je voeding en stress kunnen allemaal leiden tot constipatie. Normaal gesproken gaat het vanzelf weer weg, maar als het langer dan enkele dagen duurt is het verstandig om de dokter te raadplegen.

Zout

Ons lichaam heeft zout nodig. De meeste van ons krijgen echter veel te veel zout. Bij een teveel zorgt het ervoor dat je vocht vasthoudt. Ook kan het zorgen voor een hoge bloeddruk. Het is niet alleen de zoutpot die we moeten vermijden. Alle bereide voeding bevat veel zout. Houd de labels dus goed in de gate, omdat je het niet proeft, wil niet zeggen dat het er niet in zit.

Teveel snelle suikers

Koolhydraten geven het lichaam energie. Maar bij een teveel kunnen ze zorgen voor vocht vasthouden. De snelle suikers zijn de grote boosdoeners. Ze brengen de bloedsuikerspiegel snel omhoog en leveren geen tot weinig vezels. De vezels heeft het lichaam nodig om de darmen goed te laten werken. Vermijd daarom wit brood, snoep en koekjes, frisdranken en eet meer hele granen en groentes.

Je eet te veel

Dat is wel heel simpel, toch is het vaak wel het probleem. Je maag heeft het formaat van een vuist. Het kan wel uitrekken maar dat geeft je een opgeblazen gevoel. Belangrijk: Stop met eten “voordat” je vol zit!

Frisdranken

Drie grote problemen met frisdranken. Als eerste de snelle suikers die je bloedsuiker te snel laten stijgen. Ten tweede de bubbels die lucht in je darmen brengen en dan alle toegevoegde chemische stoffen die je darmen en je lever en nieren overbelasten. Een glaasje frisdrank zou een uitzondering moeten zijn, zeker geen gewoonte.

Melkproducten

Melkproducten zoals melk en ijscrème kunnen lucht, buikkrampen en een opgeblazen gevoel geven. Het bevat namelijk lactose en veel mensen hebben moeite met dit verwerken. Het is echter niet zo dat je dan direct een lactose allergie hebt. In dit geval valt je immuunsysteem namelijk de lactose aan alsof het een indringer is. Dit leidt tot bloed bij de ontlasting, koorts, overgeven en andere serieuze klachten. Als je dit ervaart moet je definitief naar de dokter

Snel aangekomen

Als je in het afgelopen jaar plotseling 5 kilo of meer bent aangekomen kan het een opgezet gevoel geven omdat het gewicht zich dan vaak rondom de organen gaat opslaan. De ene persoon heeft hier sneller last van als de ander. Als jouw overgewicht zich vooral op je buik bevindt is het verstandig hier snel iets aan te gaan doen. Overgewicht rondom de organen kan meer gezondheidsproblemen veroorzaken. Jon Horton Personal Trainer Utrecht helpt je hier graag bij!

Ongesteldheid

Het heeft zelfs een naam: premenstrueel syndroom (PMS) en veel vrouwen hebben hier last van. In de dagen voor en tijdens de ongesteldheid klaagt men van oververmoeidheid, stemmingswisselingen, hoofpijn, rugpijn en opgezette en/of pijnlijke buik. Het kan ook zijn dat je in deze periode meer vocht vasthoudt. Als de klachten ernstig zijn is het handig om te gaan kijken wat je kan gaan doen om je hormonen beter onder controle te krijgen. Houd onze post in de gate voor meer informatie hierover. Regelmatig sporten in de vorm van krachttraining, voorzichtig zijn met snelle suikers en zout en veel water drinken kan al een groot verschil maken.

Wanneer is het tijd om naar de dokter te gaan?

In de meeste gevallen kan je een opgezette buik zelf best verbeteren. Maar als de klacht gekoppeld is aan gewichtsverlies, verminderde eetlust, diarree, koorts, bloed bij de ontlasting of langdurige constipatie is het belangrijk naar de dokter te gaan. Stel het niet uit!

Wat kan Jon Horton Personal Training Utrecht voor jou betekenen?

De combinatie van onze speciale trainingsprogramma’s: Body Sculpting met de aanpassingen in voeding zorgen voor een plattere buik. Daarnaast ervaar je meer energie en minder hormoonschommelingen. Wil jij weten wat wij voor jou kunnen doen? Vraag een gratis en vrijblijvende proefles aan.

0
voeding en supplementen zijn belangrijk voor resultaatvet