google-site-verification=w4Br7GQUd0NdM5yhAFDOOmyGz4weRTNFeQAcxsC10jc

Let jij op jouw hygiëne?

Heb jij de gewoonte om iedere week naar de sportschool te gaan? Dit is namelijk een goede manier om je gezondheid en conditie op peil te houden. Maar besteed je ook evenveel aandacht aan de hygiëne van de sportschool als aan je eigen training? Zo niet, dan moet je dat zo snel mogelijk veranderen. In deze blog lees je waarom je dit moet veranderen en wat je kunt doen.

Waarom moet je letten op de hygiëne?

Wanneer je jouw sportschool schoon houdt zorgt dit ervoor dat ziektekiemen buiten de deur blijven. De mogelijkheid dat deze bacteriën in jouw sportschool aanwezig zijn is niet alleen vervelend om over na te denken, het beïnvloed ook nog eens jouw gezondheid waardoor je wellicht enige tijd niet kunt sporten. Dit komt omdat ongezonde omstandigheden in de sportschool ertoe kunnen leiden dat bacteriën of  virussen te dicht bij je komen, waardoor ziektes of huidinfecties kunnen ontstaan. Schimmel in de sportschool kan ook betekenen dat je schimmelinfecties zoals voetschimmel kunt oplopen. 

Misschien ben jij wel op de hoogte van de hygiëne en vind je jouw sportschool schoon, maar onderzoek over 2.000 actieve sportschoolgangers heeft uitgewezen dat:

  • 74% van de sportschoolganger zagen dat andere leden hun apparatuur niet schoonmaakten
  • 49% de waterfles of handdoek van iemand anders gebruikten tijdens het sporten
  • 18% ziek was tijdens het sporten
  • 16% hun kleding niet wast na de training

Deze punten kunnen zich ook voordoen in jouw sportschool! Zelfs als je goed op je eigen hygiëne let, weet je niet zeker of dat ook geldt voor de persoon die voor, naast of achter je bezig is met zijn of haar oefening. 

Hygiene handdoeken

Hou je handen schoon

Dit is natuurlijk erg makkelijk, maar het zal je verbazen hoe weinig mensen hun handen voor of na het sporten hun handen wassen. Tijdens het sporten raak je veel items aan die misschien wel honderden mensen per dag aan raken, van fitnessapparatuur tot gewichten en matten. Was daarom je handen in ieder geval met water en zeep, of gebruik desinfecteermiddel voor je handen, zodat je je handen goed kunt reinigen. 

Zorg dat je trainingskleren schoon houdt

Nu dat je handen schoon zijn, doe vervolgens hetzelfde voor je trainingsuitrusting!

Zorg eerst dat je direct na elke training je kleding wast. Door ze eerst een aantal dagen in de wasmand te laten kan het zijn dat er bacteriën of schimmels in de kleding groeien. Nog erger is het als je ze in je sporttas laat zitten, omdat dan je tas de bacteriën en schimmels krijgt. Mocht je je kleding niet direct kunnen wassen, zorg dan dat je je kleding in een plastic tas stopt voordat je ze in je tas doet.

Hygiene sportschool

Maak de apparatuur schoon

De meeste sportscholen maken het hun klanten al makkelijk door handdoeken en desinfectie doeken voor hun klanten klaar te leggen om alles schoon te vegen en te houden. Als je deze benodigdheden ziet, gebruik deze dan ook! Veeg de apparatuur af voordat je het gebruikt en nadat je deze gebruikt hebt. Mocht je sportschool deze benodigdheden niet hebben, neem deze dan zelf mee.

Wil je meer weten over hygiëne in de sportschool? Neem dan hier contact met ons op!

0
Personal Training