google-site-verification=w4Br7GQUd0NdM5yhAFDOOmyGz4weRTNFeQAcxsC10jc

Hoe verbeter je je grip tijdens een zware training?

Heb jij wel eens het idee dat je geen grip hebt tijdens bijvoorbeeld deadliften of tijdens het slepen van tassen vol met boodschappen? Wij vertellen je in onderstaande blog wat een sterke grip inhoudt en hoe je zo’n sterke grip kunt krijgen. Dan wordt deadliften en het tillen van de boodschappen een eitje! Zo verbeter je je grip: 

Simpel gezegd is grijpkracht een maat voor hoeveel kracht je hebt of hoeveel kracht je kunt creëren met je onderarm en hand spieren. Het hebben van een sterke grip is een goede indicator voor het bovenlichaam en je algemene kracht. Dit is omdat je gewichten moet kunnen vasthouden om je spierkracht te vergroten. Het is echter super normaal als je zwakke hand en pols spieren hebt. 

Wanneer jij ineens een zware training gaat doen is je grip vaak het eerste wat je in de steek laat. Dat komt omdat de kleine spieren snel vermoeid raken en vaak minder getraind zijn. Des te meer reden dus om meer tijd te besteden aan het trainen van je handen en je onderarmen. 

Voordelen van een sterke grip

verbeter je je grip

Het versterken van de kleine spieren is ook buiten de sportschool voordelig. Hieronder vind je vier voordelen van een sterke grip:

  • Het zorgt ervoor dat je minder kans hebt op een peesontsteking;
  • Er is minder kans dat je artritis krijgt;
  • Je zult je motoriek verbeteren;
  • Je wordt sterker in de sportschool, omdat je meer gewichten kunt tillen. 

Als je niet zeker weet of je aan je sterkte van je grip moet werken, zijn hier zes tekenen dat je handspieren wat extra training kunnen gebruiken: 

  • Je hebt problemen met het dragen van je boodschappen;
  • Je laat constant halters of gewichten vallen;
  • Je handen verkrampen vaak;
  • Je voelt ‘grip pijn’ bij het tillen van zwaardere gewichten;
  • Je handen en onderarmen zijn vermoeid tijdens bijvoorbeeld het uitlaten van je hond;
  • Je wordt moe van het typen op je toetsenbord.

Hoe verbeter je je grip thuis?

Knijp in een stressbal

Knijp met je hele hand in een stressbal en en doe dit 5 tot 10 keer. Herhaal dit vervolgens, maar dan alleen met je duim en wijsvinger. Zorg dat vervolgens al je vingers ‘aan de beurt’ zijn geweest. Wissel daarna van hand en herhaal de reeks.

Druk in een boek

Gebruik twee boeken van dezelfde grootte, pak er een in elke hand en hou je armen langs je lichaam. Knijp 30 seconden met je vingers en ontspan vervolgens voor 30 seconden. Herhaal dit 3 tot 5 keer. 

De beste oefeningen voor in de sportschool

Knijp in de gewichten

Pak twee dezelfde gewichten en hou deze tussen je duim en vingers met je armen langs je lichaam. Knijp vervolgens zo hard als je kan in de gewichten en hou ze een minuut vast. Rust vervolgens tussen de halve en hele minuut en herhaal dit drie keer

Farmer carry

Hou een zware kettlebell in elke hand met je armen naar beneden, loop in een rechte lijn naar voren zonder de gewichten tegen je benen te laten botsen. Hou dit een halve tot hele minuut vol. Rust vervolgens weer een halve tot hele minuut en herhaal je sets 3 tot 5 keer. 

Mocht je nou nog meer vragen hebben. Neem dan hier contact met ons op! Meer tips & tricks? Volg ons via Facebook!

0
cardiotraining