google-site-verification=w4Br7GQUd0NdM5yhAFDOOmyGz4weRTNFeQAcxsC10jc

6 pijlers voor een gezond brein: deel 3

In de vorige blog: 6 pijlers voor een gezond brein: lichaamsbeweging en voeding en het tweede deel over mentale gezondheid en slaap & ontspanning, kon je alles lezen over hoe jij ervoor zorgt om jouw brein gezond te houden. De laatste twee pijlers in de 6 pijlers zijn: mentale fitness en sociale interactie! 

5. Mentale fitness

In onze hersenen hebben we allemaal iets dat ‘hersenreserve’ wordt genoemd, dit helpt zich aan te passen en te reageren op veranderingen en weerhoudt zich van schade. Je hersenreserve begint zich te ontwikkelen in de kindertijd en wordt sterker naarmate je ouder wordt. Mensen die blijven leren, nieuwe activiteiten omarmen en nieuwe vaardigheden en interesses ontwikkelen, bouwen en verbeteren hun hersenreserve.

Studeren: aan de studie! Het kan jouw vermogen om mentale achteruitgang te bestrijden aanzienlijk vergroten. Hetzelfde geldt voor werken in een uitdagende baan. Dus ga terug naar school, volg lessen, behaal een diploma. Je bent nooit te oud om te leren en je brein zal je op de lange termijn bedanken.

Nieuwe dingen leren: vind iets waar je van houdt, of het nu traditionele of online games zijn, een nieuwe hobby of vaardigheid, of een les volgen. Nieuwe activiteiten helpen jouw brein nieuwe cellulaire verbindingen te vormen en bestaande te versterken. Leer een nieuwe taal, leer een muziekinstrument of probeer fotografie. Het is nooit te laat om iets nieuws te proberen.

Spelen: doe kruiswoordpuzzels, schaak, kaartspellen of online games. Deze activiteiten kunnen de hersenen stimuleren. Het spelen van elektronische ‘hersenspellen’ kan jouw reactietijd en probleemoplossend vermogen helpen verbeteren. Het is belangrijk om er een te vinden die je wilt blijven spelen. Net als naar de sportschool gaan, kun je niet verwachten dat je in vorm blijft als je stopt met gaan.

6. Sociale interactie

gezond brein deel 3

Blijf verbonden! Een rijk sociaal netwerk biedt ondersteuning, vermindert stress, bestrijdt depressie en bevordert de intellectuele stimulatie. Studies hebben aangetoond dat degenen met de meeste sociale interactie binnen hun gemeenschap de langzaamste mate van geheugenverlies ervaren. Gelukkige huwelijken of langdurige relaties en een doel in het leven hebben, hebben significante beschermende effecten aangetoond tegen leeftijdsgebonden cognitieve stoornissen.

Koester je dierbaren: het kan interessant zijn om nieuwe vriendschappen te sluiten, maar vergeet niet om de vrienden die je al hebt te koesteren door tijd met ze door te brengen.

Breid jouw kring uit: gedeelde hobby’s zijn een geweldige manier om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Word actief in sportieve of culturele activiteiten. Word vrijwilliger of word lid van clubs. Je zult er versteld van staan ​​hoe gemakkelijk het is om met anderen te praten in een ontspannen omgeving waar jullie beiden van genieten.

Wees geïnteresseerd: wanneer je een vriendschap met iemand begint, toon dan oprechte interesse in het leren over de persoon en zijn of haar interesses.

De kracht van huisdieren: mensen zijn niet de enige bron van liefdesrelaties. Dieren zijn net zo goed gebleken voor onze hersenen gezondheid. Huisdieren zorgen ervoor dat mensen zich goed voelen, maar wat nog belangrijker is, je favoriete dier kan je gezond maken en helpen om zo te blijven. Het zal je misschien verbazen hoeveel manieren een huisdier jouw gezondheid kan verbeteren. Huisdieren kunnen ons kalmeren, onze immuniteit versterken, onze hartgezondheid verbeteren, ons in beweging houden en ons sociale leven verbeteren.

Heb je de andere 4 pijlers voor een gezond brein gemist? Lees hier: lichaamsbeweging en voeding en/of medische gezondheid en slaap & ontspanning.

Wil jij meer tips en weetjes over hoe jij gezond kunt leven? Recepten? Fitness-tips en nog veel meer? Kijk dan op onze blog pagina! 

Jon Horton volgen op Instagram?

0
gezond brein deel 2naarmate je ouder wordt