8 gevaarlijke tekenen dat jouw buikpijn niet normaal is!

Misschien herken je het wel, de eiersalade smaakte niet helemaal lekker, maar je had honger en je at het toch. Of je hebt cheesecake gegeten ondanks dat je wist dat je lactose-intolerantie dit niet grappig zou vinden.. Je verwacht buikpijn in dit soort situaties, maar op andere momenten kan buikpijn uit het niets komen. Soms is het een stekende pijn of het duurt zo lang dat je weet dat het niet gewoon een kwestie van iets eten is..

buikpijn

De ernst van de pijn, de locatie in je buik en de bijbehorende symptomen kunnen aanwijzingen geven over de oorsprong van de pijn. En of je onmiddellijk hulp moet zoeken. Dit zijn de meest voorkomende symptomen die erop wijzen dat je maagpijn meer moet vereisen dan paracetamol.

Het voelt alsof je in je onderbuik wordt gestoken

Mesachtige, stekende pijn rondom je onderbuik wat gepaard gaat met misselijkheid, braken, koorts en koude rillingen kan een teken zijn van nierstenen. Als dat het geval is moet je zo snel mogelijk naar een dokter gaan.

Je voelt een ernstige pijn aan de rechter onderkant van je buik

Een plotselinge pijn in het onderste deel van de buik, vooral als het gepaard gaat met koorts, kan een teken zijn van blindedarmontsteking. Deze pijn begint vaak rond het gebied van de navel en beweegt zich naar de onderbuik, verergert met de tijd en kan ook leiden tot braken, diarree of obstipatie.

Je hebt vooral last aan de bovenkant van je buik tussen je ribben

Als je een pijnlijke of stekende pijn voelt, of als je druk voelt in je bovenste buikstreek net onder de ribben, kan dit duiden op een hartprobleem. Dit is vooral waar als de pijn aanhoudt of als je andere symptomen hebt, zoals kortademigheid.

Je hebt extra veel buikpijn na een fastfood maaltijd!

Wanneer je net fastfood hebt gegeten en je merkt dat je buikpijn extremer wordt en niet verdwijnt, dan kan dit een teken zijn van een galblaas aanval. De galblaas is een kleine peervormige zak die zich onder je lever bevindt, en de belangrijkste functie ervan is om gal op te slaan en door te geven aan de dunne darm, waar het vet wordt verteerd. Wanneer de galblaas ontstoken raakt – meestal als gevolg van galstenen die het kanaal blokkeren dat naar de dunne darm leidt, waardoor gal wordt opgebouwd – kan dit leiden tot galblaasaandoeningen.

Diarree of verstopping komen samen met krampen

Wanneer je je opgeblazen voelt of constipatie ondervindt in combinatie met lage buikkrampen, kan dit een teken zijn van een prikkelbaar darmsyndroom. De chronische aandoening treft miljoenen mensen.

Er is een vage buikpijn bovenin je buik als je een boer laat

Bij oudere patiënten kan vage pijn in de boven- en middenbuik die optreedt bij misselijkheid en oprispingen duiden op een hartaanval. Braken, dat ook rugpijn of kaakpijn veroorzaakt en een gevoel van kortademigheid kan ook een levensbedreigende noodsituatie signaleren.

Ernstige buikpijn komt uit het niets

Wanneer mid-buikpijn plotseling optreedt. Vooral bij mensen met een voorgeschiedenis van maagzweren of bij degenen die buitensporige hoeveelheden aspirines gebruiken. Kan dit erop duiden dat er een perforatie in de maag bevindt.

Perforaties worden als een chirurgische noodsituatie beschouwd omdat als ze niet meteen behandelt, de aanwezigheid van vrije lucht en maaginhoud kan leiden tot een ernstige aandoening. Die bekend staat als peritonitis, waarbij een bacteriële of schimmelinfectie ontsteking van het peritoneum veroorzaakt.

Buikpijn aan de linkerkant wordt erger wanneer je beweegt

Buikpijn in het onderste deel van de onderbuik kan duiden op diverticulitis. Kleine holtes in de dikke darm die worden geblokkeerd en geperforeerd. Gelukkig is een reis naar spoedeisende zorg alles wat je nodig hebt. Omdat traditionele behandeling antibiotica en ontlasting verzachters bevat om het risico op abcesvorming te verminderen. Nieuw onderzoek suggereert dat antibiotica misschien niet echt nodig is. Het kan zelfs worden opgelost met paracetamol

Voeding speelt vaak een grote rol bij buikklachten, wil je meer informatie over voeding of een voedingsadvies? Dan bent u bij Jon Horton aan het juiste adres. Bekijk onze contactgegevens.

0
calorieënNew Year's Resolutions