google-site-verification=w4Br7GQUd0NdM5yhAFDOOmyGz4weRTNFeQAcxsC10jc

5 geheimen om fit te blijven na je 40ste!

Waarschijnlijk ben je geen topsporter, je bent een man van middelbare leeftijd die houdt van hardlopen, fietsen, voetballen en/of tennissen. Wanneer je jezelf een paar keer per week kan dwingen om te sporten en nog steeds energie hebt om met je dochter rond de tafel te kruipen dan ben je tevreden! Of niet?

De echte pro’s hebben onbeperkte budgetten en weinig eisen aan hun wakkere uren om zichzelf fitter te krijgen. Als je duizenden (of zelfs tienduizenden) euro’s wilt uitgeven om in een zuurstof capsule te slapen met een infrarood pyjama aan, ga dan gerust je gang! Maar de kans is groot dat je alleen maar interesse hebt in de dingen die werken, veilig zijn en passen binnen jouw planning en budget. Dus vertrouw een man met ervaring, menig blessures en een dochter. Dit is wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren:

Regel jouw regime

Voor een topsporter kan periodisering betekenen dat er een gestructureerd programma van opbouw en afbouw wordt gecreëerd dat op een precies moment een piek conditie oplevert. Voor ons gaat het meer om de principes: de training geleidelijk opvoeren, mijn lichaam voorbereiden op specifieke eisen en vermoeidheid vermijden. Als je me mee vraagt om te voetballen en ik ben niet meer in vorm, of ik heb een blessure dan zeg ik gewoon NEE! Jezelf op de bank zetten is natuurlijk waardeloos, maar het is niet zo erg als een heel seizoen moeten missen omdat jij niet goed naar je lichaam hebt geluisterd. 

Geef je lichaam de tijd om te herstellen

Professionele sporters beëindigen hun trainingen anders dan de rest van ons. Krachttrainers praten over laden en lossen. Het eerste moet altijd gevolgd worden door het laatste. Ik denk nu meer in de termen ‘lossen’ denk hierbij aan yoga, schuimrollers, rennen in het water of mediteren. Het omvat zowel herstelwerk als bewegingsbereik dat het soort bewegingsbeperkingen en compensaties voorkomt die zich in de loop van de tijd kunnen opbouwen en tot blessures kunnen leiden.

Misschien beschouwde je happy hour als een geldige afkoel routine. Het is nu tijd om fan te worden van stretching en zelfmassage. Je hieraan houden is moeilijk als je schema vol zit, wat je zou kunnen verleiden om het stretchen over te slaan. Dat is een slechte afweging!

THERE’S NOTHING LIKE TRYING SOMETHING NEW AND SUCKING AT IT, THEN SUCKING A LITTLE LESS EVERY DAY.

Ga hard (en gemakkelijk)

Een percentage van jouw trainingen moet een hoge intensiteit hebben en de rest – zeg 80 procent – moet met een zeer lage intensiteit worden uitgevoerd. Nogmaals, je hoeft je niet te houden aan een formeel programma, maar probeer te vermijden wat een veelvoorkomende fout is van atleten: te hard gaan op gemakkelijke dagen en dan de volgende dag niet zo hard meer kunnen gaan als gewenst.

In plaats daarvan maak ik mijn zware trainingen zowel korter als intenser dan vroeger. Oudere topsporters blijven competitief door weloverwogen te trainen, hun beperkte tijd te concentreren op het aanscherpen van specifieke vaardigheden en hun zwakke punten te corrigeren. 

Eet voor je spieren

Als je gezond eet – veel verschillende soorten fruit en groenten, eiwitten en volle granen, niet te veel suiker of bewerkte dingen – ben je waarschijnlijk in orde. Maar als je wilt voorkomen dat je spieren verliest naarmate je ouder wordt, is het de moeite waard om een ​​paar aanpassingen te doen. Als je niet goed weet hoe je dit zelf zou moeten aanpassen is het een idee om een keer een voedingsdeskundige te laten kijken naar wat je nu eet. Bij Jon Horton hebben wij een voedingsdeskundige die jou alles kan vertellen of jij de juiste voeding eet. Neem hiervoor contact met ons op!

Zweet de kleine dingen

Voor atleten met een voorgeschiedenis van blessures of fysieke beperkingen (dat zijn wij uiteindelijk allemaal), is de sleutel tot optimale conditie het scheiden van de gewenste training stress en ongewenste.  

In plaats van gewicht toe te voegen aan een oefening, kan je een balanselement opnemen, zoals push-ups doen met je handen op een bal, of een tweede krachtvector toevoegen, zoals een weerstand band om je knieën tijdens squats. Focussen op kleinere, verwaarloosde spiergroepen is geen recept om gigantisch te worden, maar het is geweldig om functionele kracht te ontwikkelen en blessures te voorkomen.

Wil jij meer informatie over hoe jij jouw beste body krijgt wanneer we boven de 40 raken? Volg ons dan via Instagram en Facebook of neem contact met ons op! 

0
voordelen stretchenfitnesstips mannen 40+